Partint de la premissa que si a un infant el vincules amb el seu entorn, més respecte tindrà envers ell, Bèsties Fantàstiques del Pirineu és un projecte promogut pel Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que té com a objectiu despertar la sensibilitat dels infants envers el territori on viuen.
A través de la construcció d’una bèstia festiva es pretén acostar l’imaginari popular d’una banda i de l’altra dels Pirineus als infants d’entre 10 i 12 anys. La proposta educativa, per tant, està dirigida principalment a infants que cursen cinquè i sisè de primària.
El projecte, impulsat per l’Agrupació del Bestiari i el Casal de Conflent, proposa que escoles de Catalunya i de la Catalunya del Nord facin una sèrie de tallers per conèixer amb més profunditat el món del bestiari festiu (o dels animals totèmics), és a dir, de totes aquelles figures zoomòrfiques que participen en les festes populars.
Tant la cultura del bestiari festiu de Catalunya com la de la Catalunya Nord, si bé no es manifesta de la mateixa manera, té una sèrie de nexes en comú. L’objectiu final és que els infants, amb l’ajuda dels talleristes, construeixin una bèstia festiva des de zero i creïn tots els elements que l’envolten, és a dir, la seva música, el seu ball i la seva llegenda.
El principal objectiu del projecte és promoure la cooperació transfronterera entre escoles d’ambdues bandes del Pirineu. Com que els centres educatius que se seleccionin començaran a la vegada el projecte, els infants disposaran d’un espai virtual a través del qual comunicar-se i trobar solucions conjuntes als reptes que els vagin sorgint pel camí.
Un altre dels objectius és el de difondre la cultura popular d’un país a l’altre. Si bé les escoles partiran d’una mateixa base, els resultats seran molt diferents. Tot dependrà de les característiques del bestiari festiu de cada territori, amb diferències i similituds, que afavoriran un aprenentatge més profund en aquest àmbit.
Pel que fa al tercer objectiu, aquest se centra en treballar el respecte dels infants envers el territori on viuen. Partint dels Pirineus, que davant les envestides del canvi climàtic cada cop són més fràgils, passant pel mode de vida rural, és important recordar la necessitat de preservar el medi natural. I quina manera més fàcil d’aconseguir-ho que connectant amb les llegendes i les bèsties fantàstiques, creades com a font d’aprenentatges quan la majoria de persones vivia de la natura i el camp?
Per assolir aquests objectius s’establiran altres de secundaris. És el cas d’acompanyar els centres educatius escollits en el desenvolupament i la creació d’una figura de bestiari/tòtem; promoure la interrelació entre centres participants per mitjà de les xarxes socials i d’un web-blog; organitzar una activitat presencial en la qual es donaran a conèixer públicament les figures construïdes; i elaborar un documental que reculli el desenvolupament i l’esperit del projecte.
Com a resultat de tot plegat, a part d’enriquir les tradicions de cada municipi amb la creació d’un element festiu des de zero, aquest projecte permetrà crear sinergies i relacions entre els centres beneficiaris, afavorint els aprenentatges dels infants i contribuint a teixir relacions en l’àmbit europeu, més enllà de les fronteres administratives.