El projecte ha constat de tres fases principals:
Tallers (setembre de 2022 - març de 2023)
Trobada (abril - juny de 2023)
Documental (maig - juliol de 2023)
Al llarg del projecte s'han dut a terme quatre tallers a cada centre entre els mesos de setembre del 2022 i març del 2023, que han proporcionat als infants diferents recursos centrats en la creació de la llegenda, la construcció de la bèstia i la composició de la música i la dansa que l’acompanyaran. Tot plegat, a càrrec de professionals especialitzats en cada un d’aquests àmbits. Si vols conèixer qui són clica aquí!
A mesura que es crea la figura, l'alumnat ha d’anar transmetent tot aquest coneixement als companys i companyes del país contigu. Si vosl descarregar-te els documents de suport per al centre educatiu clica aquí!
En el món actual, marcat per les noves tecnologies i les xarxes socials, és més important que mai aprendre a comunicar-se de manera efectiva. Es crearà, per tant, aquest lloc web amb dues dimensions, una pública, que podrà veure tothom, on es penjarà la informació sobre l’evolució del projecte. L’altra dimensió, la privada, està disponible només per alumnat i equip docent. Serà un entorn per poder compartir sensacions i reptes, conèixer les tradicions de cada país i, per descomptat, permetre que els diferents participants de cada centre educatiu es puguin conèixer una mica millor. Per tal de guiar els infants en tota aquesta tasca de difusió, es proporcionarà a l'alumnat un dossier amb una sèrie d’activitats i dinàmiques per anar fent al llarg del curs.
La segona part del projecte consistirà en una trobada entre el mes d’abril i el mes de juny de 2023 en la qual es posaran en comú els resultats de cada proposta. Es farà en un municipi ubicat a mig camí dels centres educatius, prop dels Pirineus, preferiblement a Catalunya. Allà cada centre escolar portarà la seva bèstia festiva i ensenyarà la seva música i el seu ball en una exhibició.
Si vosl conèxier el resum de la primera trobada a la Catalunya Nord clica aquí!
Com diu la paraula “tradició”, aquesta significa “transmissió” i això serà precisament el més important d’aquesta jornada. Totes les activitats que es facin aniran enfocades a la transmissió de la cultura popular, centrades en el bestiari festiu de cada país, als nens i nenes de l’altra banda de la frontera. Així doncs, a part d’ensenyar els resultats del seu projecte, hauran de fer de “folkloristes” i recollir el màxim d’informació possible de cada bèstia i tot l’imaginari que l’envolta. D’aquesta manera, quan tornin als seus centres educatius tindran la tasca de transmetre-ho als seus companys d’escola.
Per acabar, s’elaborarà un documental que recollirà l’experiència de tot el procés viscut a les diferents escoles, passant per l’acte de cloenda compartit i acabant amb l’activitat de tancament centrada en la transmissió de tradicions. La tasca anirà a càrrec dels docents dels centres escolars, que hauran d’anar documentant tot el procés amb fotografies i vídeos. L’edició del documental el farà una empresa especialitzada en continguts audiovisuals.